donderdag 26 maart 2015

HOOI-10103: Gedrag van hooiverpakkingen

Vakoverzicht

Studiepunten: 3.00
Onderwijstype: Zelfstudie
Contactpersonen: Ik
Collegedocenten: geen
Examinatoren: Ik

Taal van vak

Het vak wordt in het Nederlands gegeven. Op aanvraag is Engels ook mogelijk.

Inhoud van het vak

In de cursus gedrag van hooi gaan jullie kennismaken met de verschillende verpakkingswijze van hooi, waar het voor gebruikt wordt en hoe het wordt verwerkt en uitgescheden door middel van een cavia (Cavia porcellus)

Leeruitkomsten

Na het volgen van dit vak kun je:
 • Verschillende pakken hooi herkennen
 • Zelfstandig een pak hooi open maken
 • Overzichtsplaatje van de cavia begrijpen
 • Caviakeutels aanwijzen

Activiteiten

Kijken naar foto's van hooi, cavia's en caviakeutels

Examen

Praktijkexamen: een pak hooi open maken en aan cavia's geven, caviakeutels aanwijzen

Literatuur

Stuk tekst en enkele foto's

Leermateriaal 

Alle afbeeldingen van het hooi/kruiden komen van zooplus.nl

Les 1: Soorten hooi

Er zijn verschillende soorten hooi op de markt. Enkele zijn: paardenhooi, weidehooi, Alpenweidehooi en kruidenhooi. Het verschilt erg per cavia welke de lekkerste is. Mijn cavia's zijn dol op kruidenhooi en Alpenkruidenhooi (al dan niet Alpenhooi met toegevoegde gedroogde kruiden).

Paardenhooi
Op dit moment heb ik paardenhooi voor mijn cavia's. Het is wat stoffig, kort gesneden hooi, wat in een enorm pak komt (15 kg) en daardoor dus wat moeilijker te hanteren is. Ik heb het pak hooi in de opslag staan en pak elke keer een grote plastic bak vol met hooi, zodat ik niet met een enorm pak in mijn kamer zit.

Daarnaast heb ik een tijdje ook een kleiner pak gehad. Het viel nog steeds wel onder de grotere pakken, maar hij was in ieder geval kleiner dan het paardenhooi. Het ging hier om een pak bergweidehooi zonder kruiden van ongeveer 5 kg (eventueel ook grotere pakken verkrijgbaar). Dit hooi was wel lekker volgens de cavia's. Het is minder stoffig dan het paardenhooi omdat het gras

Groot pak bergweidehooi zonder kruiden
hier niet korter is afgesneden en het zijn dus zeg maar allemaal langere sprieten. Dat vinden de cavia's wel lekker. Dit pak was niet super praktisch, maar deze hoefde ik niet ergens anders bewaren en losse plakken in een extra doos te stoppen. Het pak was nog wel te groot voor boven op de kooi, dus heb ik het onder een kastje verstopt.

Voordat mijn cavia's naar mijn kamer zijn verhuisd heb ik ook nog een ander pak hooi gehad. Dat was enorm veel feest als dat hooi in de kooi werd gedaan. Zowel mijn huidige cavia's als mijn voorgaande cavia's (behalve Flippie, Lelie en Snuffie, toen bestelde we ons hooi daar nog niet, zij hadden ander kruidenhooi) vonden dit hooi echt ge-wel-dig! Er zitten
Weidehooi met kruiden
gedroogde paardenbloemen in en andere kruiden. De grassprieten in dit pak zijn ook lang en daardoor kunnen de cavia's lekkere bedden maken en semi-tunnels bouwen. Echt een plezier voor elke cavia.


Het laatste pak hooi dat ik wil gaan behandelen is een klein pakje hooi, wat erg fijn te hanteren is en ook lekkere lange sprieten heeft. Ook zitten er extra kruiden in waardoor elke cavia er zo op af stormt, mochten ze dat in gewone gevallen niet doen. Dit pak is ideaal voor als je cavia's houdt op een klein terrein, zoals mijn kamer bijvoorbeeld (oké, ik mag niet klagen met 17m^2, inclusief eigen keuken). Dit pak pas makkelijk op de kooi, naast de
Klein pak weidehooi met paardenbloem
voerbak. Een nadeel is wel dat je vaker een nieuw pak moet halen/bestellen of een voorraadje aan moet leggen, waar je dan wel weer ruimte voor moet hebben.


Voor saai hooi, zoals het paardenhooi en weidehooi zonder kruiden, kan je ervoor kiezen om handmatig wat kruiden op of door het hooi te mengen. Daarbij moet je wel opletten dat het voor alle cavia's goed toegankelijk is, anders ontstaat er onrust of zelfs ruzie.
Verschillende soorten kruiden

Les 2: Pak hooi openmaken

 Het openmaken van een pak hooi is niet het makkelijkste wat er bestaat. Zo heeft elk merk zijn eigen plastic en verpakwijze. Er zijn pakken hooi die dichtgeseald zitten, maar er zijn ook pakken met een touwtje of pakken die zijn volgestouwd.

De pakken die het fijnst open te maken zijn, zijn de licht dichtgesealde pakken, zoals het klein pak weidehooi met paardenbloem en het grote pak bergweidehooi zonder kruiden. Deze hebben een zo gehete luchtkamer boven in de verpakking die ervoor zorgt dat het makkelijk is om het pak op en te knippen. Ook het paardenhooi is makkelijk op te maken, maar stiekem toch wat trickier, daar kom ik straks op terug.

Een pak dat ook wel fijn open te maken is, is het weidehooi met kruiden pak, deze is volgestouwd met hooi. Er is niet echt een luchtkamer waarin je het plastic makkelijk open kan knippen, maar er is wel een kans dat het pak open springt en dan heb je of een stofwolk of wat hooi verspreid liggen. Bij mij is het altijd beperkt geweest tot een beetje veel stof en een klein beetje hooi dat de weg naar de vrijheid zocht, maar dat valt over het algemeen dus wel mee.

Paardenhooi met stro touw
Het paardenhooi is op een speciale manier verpakt, wat erg lastig is als je dat niet verwacht. Het hooi is geperst in blokken en in een zak gestopt, die al dan niet losjes om de baal heen zit. Nou, als gewoon normaal persoon die de andere pakken hooi is gewend, is dit nogal een overgang. Het hooi kwam niet makkelijk los, het stofte enorm en daarbij waren het ook nog eens kleine rotsprietjes. Ik stond dicht bij het punt om de baal naar Frank toe te brengen, maar eerst wou ik nog even een kijken of ik het hooi niet los kon hakken met een hakmes. Dus ik vrolijk dat pak hooi gepakt, vrolijk een hakmes gepakt (die niet van mij was) en ben vrolijk op het pak gaan inhakken. Dat haalde niet zoveel uit, dus ben ik een snijbeweging gaan maken, ergens in het midden van het stuk dat ik niet los kreeg. En toen schrok ik me helemaal wild, het hooi zei: "Pang" en er sprong een blauw stro touwtje los. Moraal van het verhaal: als je je hooi niet los krijgt, zit het vast met een stro touwtje (of een ander touwtje van enige touwklasse)


Les 3: De cavia (Cavia porcellus)

Het uiterlijk van een cavia is eigenlijk vrij simpel: het is een klein schattig beestje met veel haar, leuke flaporen, vier pootjes met ongelijke tenen (voor vier tenen en achter maar drie) en natuurlijk geen staart. Cavia's zijn vrij simpel, aan de voorkant leg je eten neer, dat brengt de cavia naar binnen en aan de achterkant komt het in de vorm van een keutel weer te voorschijn (meer in les 4).
Versimpelde anatomie van de cavia

Les 4: De caviakeutel

Een caviakeutel is eigenlijk niet meer dan het samengeperste voedsel, met minimale hoeveelheid vocht en zonder alle nuttige mineralen. Cavia's eten 's ochtends hun keutels weer op, omdat er in deze "nachtkeutels" nog mineralen en nuttige andere voedingsstoffen in zitten.

Caviakeutels zijn ook makkelijk te herkennen doordat ze donkerbruin zijn en  goed afsteken ten opzichte van de bodembedekking en het hooi.
Mr. Lee en Macy in hun oude kooi met hooi en enkele keutels
 Examen


 1.  Welk pak hooi heb ik het liefst?
 2. Wat is het favoriete soort hooi van cavia's?
 3.  Zijn alle hooipakken hetzelfde verpakt?
 4. Wat voor kleur heeft het touwtje van de paardenhooibaal?
 5. Hebben cavia's een extra ruimte in hun buik voor extra opslag van keutels, zo ja, waar?
 6. Wijs enkele keutels aan in bovenstaande foto.
2 opmerkingen:

 1. Reken je de vraag fout waarin ik de keutels aanwijst! Hoe weet je wat ik aanwijst?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit gaat op vertrouwen, plus de foto is hetzelfde als in de stof :)

   Verwijderen