woensdag 11 april 2018

Samenwonen met je cavia's

Als je de beslissing neemt om cavia's te nemen, kijk dan eerst in adoptiecentra (zoals Stichting Cavia of andere dierenasielen). Daar zitten cavia's die opzoek zijn naar een leuk "voor altijd" huisje.                    Adopt, not shop.

Het is al weer een tijdje geleden dat ik op mezelf ben gaan wonen en ook al best wel een tijdje geleden dat de cavia's naar mij zijn verhuisd. Volgens mij heb ik die ervaring nooit gedeeld, dus  het is tijd om mijn verhaal te doen, lijkt me zo.

Ik woonde al een tijdje op mijn huidige plek en wou ook al een tijdje mijn caafjes meenemen, maar op de een of andere manier duurde het nog wel bijna een jaar voor ze daadwerkelijk naar mijn kamer kwamen.

Allereerst heb ik mij bezig gehouden met de maat kooi en waar die kwam te staan. Mijn caafjes zitten nu in een wat kleinere kooi dan ik zou willen, maar ze mogen elke dag even rondhuppelen (of gewoon stil blijven zitten, dat is ook prima) buiten de kooi. Ik heb een nieuwe kooi moeten aanschaffen omdat de oude kooi (van 160 cm bij 85cm ongeveer) niet paste, maar het goede nieuws is, als ik groter ga wonen (ergens in de toekomst) dan komt die oude kooi met mij mee.

Mocht je de kooi in dezelfde ruimte als je bed hebben staan, bedenk dan: ze zijn soms ook 's nachts actief. En ja, ze kunnen dan wat lawaai maken. Ik heb zelf ondervonden dat het hooi knagen best een rustgevende werking kan hebben, maar als je nou net een cavia hebt die soms uit verveling of ontevredenheid aan het schuilhok gaat knagen, zoals Nico wel eens doet, dan kan je wel gedag zeggen tegen je nachtrust. Gelukkig zijn mijn caafjes wel een beetje gewend aan mijn ritme en slapen ze vaak ook als ik slaap (of op een locatie in mijn kamer zit). Het komt uiteindelijk wel goed, maar je moet er even aan wennen en daarbij, elke cavia is anders. Macy en Mr. Lee waren heerlijk rustig, Nico en Teddy zijn veel lawaaieriger (Teddy rent veel door de kooi en Nico knaagt soms aan het schuildakje).


Mr. Lee en Macy

Cavia's kosten stiekem best wel wat geld. Het ligt er een beetje aan hoe je de cavia's wilt houden, waar je de spullen koop en of je de ruimte hebt om voordeelverpakkingen/groot in de kopen. Zelf heb ik de mazzel dat ik een opslagruimte heb. Hierdoor kan ik grote pakken houtgranulaat (of zaagsel) en houtkorrels kopen. Daarnaast heb ik ook de ruimte om veel pakken hooi mee te bestellen en op te bergen. Ook heb ik een grote bak staan met ongeveer 15 kilo droogvoer. Alles in grootverpakking omdat ik daar de ruimte voor heb en het is goedkoper per kilo dan kleinere verpakkingen.

Daarnaast moeten cavia's ook natvoer krijgen, zoals groentes en fruit. Ik geef de cavia's standaard witlof en andijvie, beide boordevol vitamine C. Daarnaast wissel ik het af met andere groentes, net wat in de aanbieding is. Fruit krijgen ze eigenlijk niet speciaal bij mij (tenzij je vindt dat tomaat, komkommer en paprika fruit is, dan ja, ze krijgen fruit) ik geef ze vooral restjes van mijn fruit, zoals de appelschillen en klokhuizen. Ook kruiden krijgen ze af en toe, het ligt er een beetje aan of het in de aanbieding is, ik het toevallig goedkoop kan krijgen of het zelf weet op te kweken.

Je moet ook rekening houden met vakanties en dagjes weg. Je kan een cavia prima, met voldoende voedsel en water, 2 dagen alleen laten. Maar zodra je langer dan dat weg gaat, dan is het beter voor de cavia's om een oppas voor ze te regelen. Vaak kunnen mijn ouders wel op ze passen als ik op kamp of vakantie ga, maar als ze dat niet kunnen, dan moet ik er zelf voor zorgen dat ze een oppasadres hebben.

Ook lange weekenden, zoals met Pasen, Hemelvaart of Pinksteren kan ik niet zomaar beslissen om dat hele weekend bij mijn ouders te zitten. Ik vertrek dan vaak vrijdag laat, en kom maandag ergens in de middag weer terug, waardoor ik net wat langer bij mijn ouders ben, maar de cavia's niet te lang alleen. Ook heb ik een lamp op een timer zitten zodat ze niet in het donker zitten en de radio aan zodat het niet te stil is als ik er niet ben. Het is wel even uitzoeken wat jij en je cavia fijn vinden werken (wel of geen licht, wel of geen radio, etc.)

Goed, lange blog, nuttige info, heb er ook niet echt foto's bij, maar hier nog een van Teddy en Nico

Nico en Teddy

Als je de beslissing neemt om cavia's te nemen, kijk dan eerst in adoptiecentra (zoals Stichting Cavia of andere dierenasielen). Daar zitten cavia's die opzoek zijn naar een leuk "voor altijd" huisje.                    Adopt, not shop.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten